Almás amerikai palacsinta citromsodóval
Hozzávalók:
* A palacsintához:
* 1 db nagyobb vagy 2 kicsi savanykás alma lereszelve
* 1 tojás
* 3 evőkanál liszt
* pici só
* 2 kiskanál cukor
* 1 csomag vaníliás cukor
* tej
* A citromsodóhoz:
* 2 tojás sárgája
* 2 evőkanál liszt
* 1 csipet só
* 1 evőkanál cukor
* 3 dl tej
* 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A palacsinta hozzávalóit összekeverjük, majd olajozott teflon serpenyőben pici, tenyérnyi tallérokat sütünk belőle.
A sodóhoz a cukrot kikeverjük a tojás sárgájával, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, a citromhéjat, majd felöntjük a tejjel, és óvatosan habverővel simára keverjük. Folyamatos keverés mellett felforraljuk a sodót, így az besűrűsödik, mint egy puding.
A palacsintát a citromsodóval tálaljuk.
SOMLÓI GALUSKA
Hozzávalók 6 személyre:
* A piskótalaphoz:
* 6 tojás
* 12 dkg cukor
* 12 dkg liszt
* A csokoládéöntethez:
* 10 dkg cukor
* 2 evőkanál kakaó
* 4-5 kanál víz
* A vaníliakrémhez:
* 2 tojássárgája
* 5 dkg cukor
* 1 kiskanál liszt
* 1/2 l tej
* 1 dkg vaj
* 1 csomag vaníliás cukor
* A töltelék végleges elkészítéséhez:
* 1,5l dl rum
* 6 dkg darált dió
* 6 dkg mazsola
* 6 dkg barackíz
* A díszítéshez:
* 2 dl tejszín
* 10 dkg cukor
Elkészítés:
* Ha a hidegtől besűrűsödne, tejjel vagy tejszínnel hígíthatjuk.A hat tojásfehérjéből a 12 dkg cukor fokozatos hozzáadásával kemény habot verünk, hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd a lisztet. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és ujjnyi vastagon rákenjük a tésztát. Mérsékelten meleg sütőben szép világosra sütjük. Az így kapott piskótalapot három felé osztjuk, mindegyiket meglocsoljuk rummal. Az egyikre vékonyan rákenjük a csokoládékrémet, majd ujjnyi vastagon a vaníliakrémet, rátesszük a következő lapot, amit darált dióval, mazsolával és rummal, majd ugyancsak vaníliakrémmel vastagon megkenünk. A legfelső lap tetejére rum, csokoládékrém, darált dió kerül, majd az egészet vékonyan megkenjük barackízzel. Egy napra hűtőszekrénybe tesszük, másnap a tálalásnál villával kis galuskákat szaggatunk belőle, egymásra halmozzuk, felvert tejszínhabbal díszítjük, a tejszínhabra még kevés csokoládéöntetet teszünk.
A vaníliakrém elkészítése:
2 tojássárgáját 5 dkg cukorral és 1 kiskanál liszttel kikavarunk. Fél liter tejjel felengedjük. Állandó keverés mellett sűrűsödésig főzzük. A tűzről levéve 1 dkg vajat és 1 csomag vaníliás cukrot adunk hozzá, amit szintén jól belekeverünk.
A csokoládéöntet készítése:
A 10 dkg cukrot és a másfél evőkanál kakaót 4-5 evőkanál vízzel forrásig főzzük, egészen addig, amíg a cukor teljesen elolvad, ezután felhasználjuk.
Megjegyzés:
Kicsit hosszú, de megéri vele dolgozni!!!!!!
MADÁRTEJ
Hozzávalók:
* 4 tojás
* 15 dkg cukor
* 1,5 l tej
* 2 rúd vanília (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
* 2 evőkanál liszt
* 5 dkg mazsola
Elkészítés:
1.) A tojásfehérjéket 3 evőkanál cukorral jó kemény habbá verjük.
2.) Egy nagy, legalább 3-4 literes lábasban tejet forralunk.
3.) A csendesen gyöngyöző tejbe (vízbe mártott) evőkanállal tojásnyi galuskákat szaggatuk a felvert habból. Egyszerre csak keveset tegyünk az edénybe, hogy a galuskáknak legyen helyük megnőni!
4.) Ha felemelkedett a hab, óvatosan megfordítjuk, és kb. 1/2 percig főzzük takaréklángon.
5.) Szűrőkanállal egy külön tálra óvatosan félretesszük a kész habgaluskákat.
6.) Elkészítjük a vaníliamártást: A tejhez öntsük vissza a habgaluskákról lecsöpögött tejet is! A tojások sárgáját 2 dl tejjel, a cukorral és a liszttel elkeverjük.
7.) A tejet a vaníliával felforraljuk és apránként, forrón a tojássárgákhoz öntjük folyamatos kevergetés mellett.
8.) Az edényt visszatesszük a tűzre és kislángon, folytonos kevergetés mellett addig keverjük, amíg sűrűsödni kezd. Forrnia nem szabad, mert a tojássárga összeugrik!!!
9.) Levesszük a tűzről, és egy pici vajdarabot keverünk a forró madártejbe, ettől fényesebb lesz.
10.) A kész madártejet üvegtálba öntjük, rátesszük a habokat, megszórjuk mazsolával, majd a hűtőbe tesszük. Hidegen fogyasztjuk.
* Ha a hidegtől besűrűsödne, tejjel vagy tejszínnel hígíthatjuk.
SAJTTORTA
Hozzávalók:
* 50 dkg Mascarpone (ha ez nincsen Campingsajt is megfelel)
* 25 dkg porcukor
* 3 tojás
* 2 csomag vaníliás cukor
* 1 evőkanál citromlé
* 1 citrom reszelt héja
* 20 dkg rétesliszt
* 1 kis üveg karamella öntet (nagyobb boltokban kapható)
* 25 dkg háztartási keksz
* 10 dkg vaj
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk és hozzáadjuk a darált kekszhez, kézzel összegyúrjuk. Ezt az alapot egy kilisztezett, vajazott tortaformába tesszük, majd közepes lángon 15 percig elősütjük.
A mascarponét/campingsajtot összekeverjük elektromos habverővel, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, citomlevet + héjat, valamint a 3 tojás sárgáját. Felverjük a fehérjét kemény habbá, majd felváltva adjuk a masszához a felvert fehérjét és a réteslisztet. Ha kész, ráöntjük a kekszalapra, és közepes lángon 1 óra 15 percig sütjük. Ha kihűlt, porcukorral hintjük, áfonya-, málna- vagy karamellaöntettel tálaljuk.
Megjegyzés:
Rendkívül finom édesség, fagylalttal is zseniális.
Hozzávalók:
1 tojás, 2 tojásfehérje, 1 csipet só, 4 dkg búzaliszt, 2 dkg étkezési keményítő, 20 dkg áfonyakompót almaszörppel, 1 tk. őrölt Bourbon vanília, 35 dkg túró, 4 lap fehér zselatin, 1,5 dl tejszín, vaj a formához
Elkészítés:
A sütőt 175 fokra előmelegítjük. A formát kikenjük, az aljára sütőpapírt teszünk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat 3 evőkanál vízzel és 4 dkg cukorral habosra keverjük. A fehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A lisztet az étkezési keményítővel a krémre hintjük, hozzáadjuk a habbá vert fehérjét, majd óvatosan összekeverjük. A tésztát a formába öntjük, és sütőben 15-20 percig sütjük. Ezután hagyjuk kihűlni. A túrót 10 dkg áfonyával és a maradék cukorral elkeverjük. 3 lap zselatint beáztatunk, és felolvasztunk. A zselatint a túrókrémhez keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és a túrókrémhez adjuk. A piskótaalapot kettévágjuk. Az alsó lapot visszarakjuk a formába, megkenjük a krém felével, majd ráfektetjük a másik lapot, és elosztjuk rajta a maradék krémet.
A maradék 1 lap zselatint beáztatjuk hideg vízbe. A maradék áfonyát kissé felmelegítjük, felolvasztjuk benne a zselatint. Miután kihűlt, a tortára kenjük, és az egészet fóliával letakarva hűtőszekrényben 2 óráig dermesztjük.
Hozzávalók:
12,5 dkg búzaliszt, 10 dkg vaj, 4 dkg cukor, 1 tojás, 1 tk. reszelt citromhéj, csipet só, 60 dkg savanykás alma, 2 evőkanál citromlé, 4 evőkanál calvados (almalével helyettesíthető), liszt a kinyújtáshoz, vaj a formához
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a formát kikenjük, kilisztezzük. A lisztet 7 dkg vajjal, 3 dkg cukorral, a tojással, a citromhéjjal és a sóval tésztává gyúrjuk.
A tésztát belenyomkodjuk a formába úgy, hogy pereme is legyen. A tészta alját megszurkáljuk, és 15 percig elősütjük.
Az almákat negyedeljük, meghámozzuk, kivágjuk a magházukat, a cikkeket felszeleteljük és tetőcserépszerűen elrendezzük a tésztán. 3 dkg vajat felolvasztunk, és a calvadosszal, a citromlével és a maradék cukorral elkeverve az almára öntjük. További 30 percig sütjük.
Hozzávalók:
15 dkg liszt, 4 evőkanál cukor, 7 dkg vaj, 12 lap fehér zselatin, 4,5 dl joghurt, fél teáskanál reszelt citromhéj, 4 evőkanál maracujalé, 1 dl tejszín, 10 dkg eperdzsem, 50 dkg vegyes bogyós gyümölcs (friss vagy fagyasztott), száraz borsó, liszt a kinyújtáshoz, vaj a formához
Elkészítés:
A lisztet 1 evőkanál cukorral, a vajjal és 2 evőkanál vízzel tésztává gyúrjuk, fóliába tekerjük és 30 percig hideg helyen pihentetjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A formát kikenjük.
A tésztát kinyújtjuk, kibéleljük vele a tortaformát. Sütőpapírt teszünk rá, és megszórjuk száraz borsóval. A sütőben kb. 20 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a borsót és a sütőpapírt.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A joghurtot elkeverjük a citromhéjjal és 3 evőkanál cukorral. A maracujalevet kissé felmelegítjük. A zselatint feloldjuk benne, és a joghurthoz adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk.
A gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk, a fagyasztott gyümölcsöket fagyottan használjuk fel. A tortát megrakjuk a gyümölcsök kétharmadával. Ráöntjük a joghurtos krémet és elsimítjuk. A megszilárdulásig kb. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
A lekvárt szitán áttörjük, felmelegítjük, és óvatosan a joghurtkrémre simítjuk. Még 10 percre visszatesszük a hűtőbe, majd a maradék gyümölccsel díszítjük.